Doorgaan naar inhoud

Temperatuur meten van medicijnkoeltassen 2-8°C en 16-25°C

Er zijn een paar elementen waarmee je rekening moet houden bij het testen van tassen: de omgevingstemperatuur, het type medicatie, en de statische temperatuur van de medicatie zelf. Wat ons interesseert, is de temperatuur van de medicatie zelf (niet de lucht eromheen).

Benodigdheden:

  1. Spuiten, flesjes en voorgevulde pennen gevuld met water
  2. Temperatuurregelaars (wij gebruiken een MadgeTech Thermokoppel Datalogger, met 8 verschillende temperatuurprobes)
  3. Een temperatuurgecontroleerde zwarte doos die de geteste tas op een constante temperatuur houdt


Bij het testen van een medicijnkoeltas proberen we de normale gebruiksomstandigheden zo goed mogelijk te reproduceren. We vullen eerst spuiten, pennen en flesjes met water en plaatsen deze in een huishoudelijke koelkast, zodat ze tussen de 2 en 8°C zijn.

Daarna bereiden we de tas voor door de gelpacks in een vriezer te plaatsen bij -18°C gedurende minimaal 14 uur. -18°C is de temperatuur van een standaard huishoudelijke vriezer.

We plaatsen de MadgeTech temperatuurprobes in de spuiten, pennen en flesjes gevuld met water, zodat ze de temperatuur van de vloeistof meten. Deze probes zijn verbonden met de MadgeTech temperatuurregelaar, die op zijn beurt verbonden is met een computer die elke minuut de temperatuur registreert. De flesjes, spuiten en pennen worden vervolgens in de te testen medicijnkoeltas geplaatst, samen met de goed bevroren gelpacks op de juiste positie.

De gehele test vindt plaats in een gecontroleerde temperatuuromgeving (zwarte doos) die op een constante temperatuur van 24,2°C wordt gehouden. De computer registreert gedurende 12, 24 of 36 uur elke minuut de temperatuur, afhankelijk van de te testen tas.

Waarom 24,2°C?

24,2°C wordt internationaal beschouwd als een gemiddelde omgevingstemperatuur en is ook de temperatuur die binnenin vliegtuigen wordt gehandhaafd. Omdat de meeste mensen medicijnkoeltassen gebruiken om met vliegtuigen te reizen, is dit de referentietemperatuur die wordt gebruikt om isothermische tassen te testen.

Wat als ik mijn medicijnkoeltas bij een hogere temperatuur gebruik?

Als je een medicijnkoeltas gebruikt die is getest om je medicatie tussen de 2 en 8°C gedurende 24 uur te houden, bij een omgevingstemperatuur van 30°C, zal deze niet zo lang meegaan als 24 uur. Het zou slechts 12 of 13 uur kunnen duren.

Bij MediCooler doen we ons uiterste best om tassen te maken die perfect presteren, maar de prestaties van de tas worden bepaald door de intrinsieke beperkingen van de omgeving waarin ze worden gebruikt.

Vorig artikel Reizen met de trein
Volgend artikel Gekoelde medicijnen in de auto